Friday, December 23, 2011

Aliya , Haziq, Abang, Babah & Ibu di Port Dickson

Salam, Babah kembali untuk update blog aliya

Pada 23-24-25 Dis 2011 babah ibu aliya haziq dan abang follow family ibu bercuti di Port Dickson. Ramai juga yang join. Yang lemah nya kami yang sampai lambat. Family lain dah sampai dulu. Cuma ibu tersilap jalan je. kalau jalan betul dah lama sampai kami. Yang tak sampai hati tengok aliya dan haziq lah sebab penat dan lapar. nak buat susu dalam kereta pun susah sebab hari hujan. barang semua dalam bonet. kereta penuh barang. di PD tu kami tinggal di sebuah banglo 4 bilik. tapi masih tak muat sebab family sebelah ibu ramai. anak buah pun dah ramai....tapi dekat dengan pantai PD tu...

Menarik di PD


























Monday, December 19, 2011

Babah tak jadi balik sebab banyak kerja lagi nak buat

Ingat buat kerja sabtu dan ahad tu dah siap petang boleh balik rumah tapi sampai hari ni hanya pukul 10 pagi tadi baru siap. semalam babah tak dapatlah balik rumah. rindu lah nak jumpa ibu aliya dan haziq ni.


sekejap lagi babah nak balik rumah nak jumpa semua kesayangan babah -ibu, aliya dan haziq
tapi nak pergi rumah boy dulu nak bagi cdrom

kejap lagi babah sampai rumah ..insyaAllah

Sunday, December 18, 2011

Babah selalu balik lewat dari office sebab banyak kerja. Aliya dah tidur

Dalam minggu ni babah balik lewat kerja sebab banyak kerja. Sampai rumah pukul 10mlm - 11mlm. Aliya dan haziq pun dah tidur.


Tentang Aliya

Aliya semakin banyak gigi dah. Banyak gigi yang tumbuh.. Makin comel bila senyum aliya
Aliya semakin kurang minum susu botol. sehari cuma sekali je 4oz. kekadangkala saja minum lebih. rusau babah ibu sebab aliya asyik nak menetek dengan ibu.
Sekarang aliya semakin banyak berjalan. Kalau kawan kawan ia ramai. asyik lah aliya bermain main. bila kawan ramai baru aliya banyak berjalan. Kalau ada babah asyik nak merangkak dan berdukung. Manja
Aliya sekarang semakin faham kalau babah ibu atau sesiapa suruh aliya buat apa apa. aliya dah tau
Aliya dah makin banyak boleh sebut perkataan baru. terbaru pandai sebut nak dan tak nak

Haziq pula semakin membesar. Haziq sihat...alhamdulillah semua ok


Hari ni babah kerja . Hari ni kerja buat tender di KL. 2 hari tak balik. jadi ibu bawa aliya dan haziq tiodur di kampung.bertolak pukul 5ptg dan sampai pukul 7 malam. Hari hujan di klang/meru sana

Tadi ibu bagitau babahh aliya tidur lewat. haziq dah awal awal lagi tidur....

Thursday, December 15, 2011

Haziq dah nak u-turn

Haziq sekarang ni nampak nya semakin berisi. lepas tu makin nak u-turn. nak bergolek golek dah. kalau usik usik pipi haziq dah pandai nak senyum senyum :-)

Wednesday, December 14, 2011

Aliya jatuh sofa pulak petang

Aliya jatuh sofa petang tadi. Ibu call babah kata Aliya jatuh sofa kepala dulu pulak tu. Menangis kuat dan dahi bengkak. Ibu kata aliya penat dan mengantuk sebab tu jatuh. Aliya hari ni tak tidur sangat sebab asyik main main dan berjalan dengan kawan kawan ia.

Lepas jatuh baru aliya tidur. langsung tak makan petang.

Babah balik lewat. sampai rumah tengok aliya. rupanya bengkak kat dahi tu besar. patutlah menangis kuat. tapi ibu kata tengok keadaan aliya macam ok tapi babah ibu risau juga...takut apa apa kat aliya lama lama nanti....

Aliya dah makin lasak. memanjat sana sini sebab tu selalu jatuh sekarang ni

Monday, December 12, 2011

Aliya jatuh katil lagi

Aliya jatuh katil lagi pagi tadi. Sakit dia. Ibu tak sedar. Babah pulak cuci pakaian aliya dan haziq dalam toilet. Tak tau lah aliya dah bangun ke atau tidur lasak. tapi harapnya aliya ok tak ada apa apa yang cedera. tadi lepas jatuh aliya menangis dan terus menyusu dengan ibu. lepas tu diur macam biasa.

Sunday, December 11, 2011

Petang bawa aliya pergi beli makan malam kat kedai tomyam di Klang Central

Aliya hanya tidur pagi je. Lepas makan engah hari terus tak mahu tidur. Sampai petang tak mahu tidur langsung babah bawa aliy akeluar pergi kedai tomyam beli makan malam :-)

Friday, December 9, 2011

Tentang Aliya dan Haziq untuk hari ini

Aliya

Alhamdulillah Aliya sihat dan semakin suka bergurau. Makan pun dah berat sikit. Tak makan bubur nasi lagi. Gigi pun makin banyak nak tumbuh. Sekarang kalau senyum dan ketawa Aliya semakin comel sebab dah ada gigi tu. Hari tu tukar syampu mandi Aliya ke EUBOS sebab rasanya Aliya ni kulitnya macam sensitif. Tak boleh terlalu berpeluh. Kalau berpeluh jadi gatal.


Selain tu Aliya semua oklah


 Haziq

Haziq pun seperti biasa sihat. Alhamdulillah. Makin nak bergolek golek. Kalau menangis kuat. dengar sampai luar :-)). Selain dari itu Haziq semua Ok

Thursday, December 8, 2011

Haziq cucuk di KKIA Jalan Kopi

Haziq kena cucuk umur 2 bulan. Menangis kuat je :-)) tapi ok tak demam ..........
Babah tak ikit sebab kerja. Ibu dengan atuk bawak Haziq ke klinik

Berat 4.5kg umur 2 bulan.

Monday, December 5, 2011

Aliya ada temujanji dengan doktor hospital

Hari ini Aliya jumpa doktor untuk temujanji pasal berat badan. Semua ok. Aliya berat 7kg. Sepatutnya Aliya dah 9kg kalau ikut ketinggian sekarang. Lain lain test semua ok. Aliya dah boleh conteng conteng dengan pen kat kertas kosong. kira boleh pegang benda. Sebutan pun dah banyak. dan Aliya makin faham kalau babah ibu mint aAliya buat sesuatu tu :-))

Lama juga kat hospital sebab pesakit ramai. dalam 3-4 jam. Pukul 2 petang ++ baru balik rumah

Friday, December 2, 2011

Aliya bangun tidur dari buaian

Entah lah kenapa Aliya pagi ni. Aliya tidur dalam buaian lepas menyusu. masuk buaian pukul 4 pagi. pukul 6 pagi aliya terjaga terus menangis sampai pukul 7 pagi tadi. Menangis je. memula haziq menangis nak susu. agaknya aliya terkejut terus menangis. lepas tu kejap nak dukung dengan ibu, kejap dengan babah, kejap dengan wan, kejap dengan atuk ia. pastu masuk dalam buain semula terus tak mahu. macam takut sesuatu saja ni.

Tapi lelama tu ok lah. boleh dah ajak main main dan tengok tengok luar. lagi pun aliya sekarang demam. suhu badan 37-38c++. entahlah asyik demam saja.

Haziq pulak sihat sahaja. cuma sekarang dah kuat bergerak macam nak meniarap. tangan angkat kaki angkat. kekadang tu dengar suara haziq macam memanggil ibu je. kalau lambat dapat susu ibu haziq menangis lah.

cuma haziq sekarang belum cukur botak lagi kepala dia. babah nak buat tapi hujung minggu ni sibuk saja. InsyaAllah harap ada lah masa boleh cukurkan haziq.

Suka tengok haziq dengan aliya :-)

Thursday, December 1, 2011

Aliya dan Basikal Baru :-)

Pagi Aliya main basikal ibu dan nana. Main macam ni..Aliya naik basikal ibu dengan nana gilir gilir tolak dari belakang. Seronok sangat aliya sampai tak mahu masuk rumah. dah lah cuaca makin panas.

Pic Aliya main basikal

Petang ibu belikan basikal untuk aliya sebab aliya seronok naik basikal. Ibu basikal yang boleh control dari belakang. Aliya cuma naik basikal. Ibu tolak dari belakang. Ini pic aliya tu...

Malam pula aliya merangkak lalu jatuh sampai mulut berdarah lah. banyak darah keluar. aliya menangis kuat sebab sakit. kebetulan babah balik lewat sebab kl jem. hujan terlalu lebat.

Babah sampai rumah aliya dah tidur sambil menyusu. Ini pic darah aliya