Thursday, October 27, 2011

Ibu , Aliya & Haziq hari ni tinggal lah bertiga kat rumah

Babah pergi segamat hari ni sampai esok. Esok Jumaat balik lah ye...
Penatlah ibu nak menjaga 2 baby  bila babah tak ada ni...

Bukan satu kerja yang mudah untuk menjaga 2 baby yang masih kecil macam Aliya dan Haziq...

Ibu babah kena banyak banyak bersabar selalu dalam melayan karenah mereka :-)

Haziq check kuning di KKIA lagi

Haziq-
Tadi petang pukul 2pm ibu bawa haziq pergi check kuning lagi. di kkia meru. Alhamdulillah ada turun bp Haziq. Dari 248 turun ke 220. Kira serasi juga ubat yang ibu beli baru ni. Ubat titis. Memang khas untuk kuning. Dulu ada juga guna petua orang-orang tua dah. pernah guna kan kopi masa mandi. guna susu kambing tapi nampak tak berkesan sangat.


Lagpun sebelum ni haziq kurang buang air besar dan kurang kencing. tapi sejak seminggu 2 ni keraplah buang air besar dan kencing. Bila berak selalu kuning2 pun boleh kurang.

Haziq pun makin kuat menyusu cuma haziq lambat sikit bila nak menyusu. kena menangis dulu :-). Ibu kena bantu haziq lah menyusu sebab haziq tak pandai lagi

Aliya-
Hari ni Aliya merajuk lagi. Pagi tadi merajuk sebab babah tak layan aliya sangat sebab babah sibuk berkemas barang nak ke segamat. ada buat kerja kat segamat. ababah bangun 530am, aliy abangun pukul 6am :-)

Tadi dalam pukul 8mlm ibu call babah kata aliy amenangis lagi sebab tak dapat menyusu dengan ibu ia. haziq dah menyusu dulu. aliya kena tunggu. haziq tidur baru ibu bagi aliya pula menyusu.

Malam ni ibu kata aliya akan tidur dengan wan. dalam buaian jugak tapi wan yang jaga ia. Ibu tak boleh jaga aliya dan haziq sekali 2 orang. babah kan tak ada 2 hari ni.....

Sabarlah aliya ye. aliya dah besar. kena mengalah pada haziq sebab haziq baby sangat lagi

Wednesday, October 26, 2011

Aliya jatuh buaian pulak

Sejak haziq ada ni aliy aselalu ibu babah tidurkan dalam buaian. sebabnya kalau aliya tidur sama atas katil dengan ibu haziq susah ibu nak menyusukan haziq malam malam dan pagi pagi tu. almaklum lah aliy ani tidurnya suka golek sana golek sini. lagipun tak mahu aliya tidur dekat dekat dengan haziq ebabnya juga takut aliya selalu terjaga sebab hazi kalau nak menyusu dengan ibu , haziq pastinya akan menangis kuat dulu.

Tadi malam babah masuk aliya dalam buai. nak tidurkan aliya sebab aliya pun dah mengantuk sangat. lagipun senang nak taidur kalau gun abuaian kat aliya ni. tadi lena lah aliya tidur daslam buai. susu dah bagi kat aliya. habis aliya minum...

masuk pagi dalam pukul 4 pagi tu dengar aliya menangis. buai dekat dengan babah. ibu haziq lena tidur. ibu kata aliya menangis tu kat babah. babah tengok dalam buaian aliya tak ada. tapi dengar aliya menangis. tengok2 aliya dah kat bawah. aliya turun sendiri dari buaian. nak dekat ibu ia lah. nak menyusu dengan ibu.

aliya sebenarnya bukan jatuh tapi ia turun sendiri lah. cara turun tu aliya dah betul cuma buaian kan tinggi jadi bili turun tu kaki aliy atak sampai lantai. agaknya aliya pegang kain dan terlucut jadi jatuh lah bawah. tapi tak kuat . aliya menangis kejap je. dah ibu peluk ia ...terus aliya diam :-)

jadi sekarang ni kalau aliya tidur buaian babah letak bantak 3 kat bawah buaian ia. kalau ia jatuh tak sakit sebab jatuh kat bantal

Tuesday, October 25, 2011

Haziq kena ambil darah lagi di KKIA Meru

Hari ini pagi pagi pukul 700am babah ibu dah kena bawa Haziq kek KKIA untuk ambil darah - 2 botol kecik standard tu untuk check di Hospital Klang. Kasihan lah Haziq ni. Kuning masih ada. Lama juga menunggu untuk selesai ambil darah ni. ramai yang Q. Biasalah KKIA...ramai orang.

Aliya kena tinggal kat rumah dengan wan. Menangis je sekarang ni.

Result darah tu 2 minggu baru boleh tahu. Air kencing pun kena ambil sample, Tapi bukan hari ni. Hari khamis. Tadi pun Haziq pergi KKIA tak mandi pun. Kalau mandi takut lewat. Sebab lagi lewat lagi lama nak tunggu di KKIA tu.

Balik pukul 1100am Aliya dah tunggu. Nampak babah ibu sampai terus menangis :-(. Aliya dah tak dapat peluk ibu ia macam selalu sebab Haziq dah ada ni. Kenu bergilir gilir lah ye...

Aliya tadi nampak macam selsema sebab selalu menangis agaknya. Tapi yang ruam merah tu nampak dah tak ada. Tapi parut kena garu tu ada. Harap lama-lama parut tu hilang lah. Krim ubat masih ada. Kalau jadi lagi ruam tu sapu lah.


Sekarang kena tidurkan Aliya dulu sebab mudah ibu kalau nak susukan Haziq. Kalau sama sama jaga penat ibu. malam tadi sampai pagi aliya tidur dalam buaian. Tapi sekali tu terjaga terus cari ibu sebab dari petang tak dapat nak menyusu dengan ibu. Ibu bagi lah sebab kasihan tengok Aliya......


Tapi kalau masa aliya tidur bila haziq menangis kuat mesti aliya terjaga sebab aliya tidur pun senang jaga :-)

Takpelah janji best ada aliya dan haziq ni...muah aliya haziq. babah ibu sayang ia ia 2 ni

Monday, October 24, 2011

Aliya dah beransur baik dan Haziq juga masih sihat cuma Juandis masih border-line

Aliya sejak sejak ni mula rasa jeles bila tengok adik dengan ibu selalu. Sekarang Aliya selalu menangis je. Kasihan tengok Aliya. Aliya nak menyusu dengan ibu sama Haziq tetapi bila dah sama sama tu Aliya asyik kacau kacau Haziq. Haziq kena mengalah dan menangis kuat :-(. Sekarang ibu babah kena memahami perasaan Aliya yang cepat merajuk ni...

Haziq pula macam biasa kalau lapar tu mesti menangis kuat dan akan menyusu lebih kerap jadi peluang Aliya tipis lah. Leat malam baru dapat menyusu lama dengan ibu Aliya ni. Tapi Aliya kalau adiknya tidur ia menyusu main main je dengan ibu. Tapi bila tengok Haziq dengan ibu bukan main. Sungguh sungguh nak menyusu sama. Semoga keadaan bertambah baik antara Aliya dengan Haziq. Kakak dengan adik sayang selalu

Banyak dugaan bila hadirnya Haziq :-). Banyak yang perlu buat untuk adik dan kakak kali ni :-)

Thursday, October 20, 2011

Aliya macam kena EKZEMA & Haziq juandis

Aliya-
Sejak-sejak ni ruam merah kat leher dan tengkok Aliya makin menjadi jadi dan gatal-gatal sebab Aliya asyik mengaru garu saja kat tempat yang merah-merah tu. Ubat dah sapu. Ubat krim ok sebab ada kurang juga merah merah tu. Balik nanti nak pergi farmasi nak cari losyen calamine (pink)

Haziq-
Kena Juandis kena masuk wad di hospital selama 2 hari sebab kuning naik sampai 311. bila masuk wad kena lampu biru kuning turunlah. masuk sabtu petang dan ahad petang pukul 5 boleh keluar. Isnin tak check kuning kat kkia. hari selasa tu check kkia dari 240 naik ke 250-51 dan hari ni dah turun ke 241 semula. Alhamdulillah........

Pemandangan DEMC dari wad Aliya




Aliya sayang sangat pada adik ia Haziq. Selalu cium Haziq

Mula-mula risaukan aliya sebab aliya masih menyusu badan dengan ibu. dan hadirnya haziq risau aliya tak dapat lagi menyusu dengan ibu. tapi ibu pandai bahagi bahagi kan antara aliya dengan haziq..

Aliya kena ikut giliran sebab haziq mesti dulu menyusu sebab haziq masih baby. aliya pulak susu dah campur. kejap ammum kejap susu ibu.

tetapi kekadang tu aliya menangis juga sebab masa aliya menyusu dengan ibu tetiba haziq menangis nak susu. kena bagi haziq lah susu ibu. kekadang tu ibu bagi share sebelah sebelah.

tapi nampak haziq tak cukup susu sebab aliya ambil bahagian haziq sebab masuk 5 hari haziq tak berak sejak keluar hospital sebab kuning...tapi pagi tadi baru haziq berak banyak sampai ibu tak sangka haziq berak.

babah pula dah belikan supplement untuk banyakkan susu ibu...minuman teh organic. dengar bagus dan tulah ibu nak cuba. minum 3x sehari.

sekarang keadaan dah banyak berubah dengan adanya haziq...aliya berubah ibu berubah babah berubah. pampers dan baju kotor pun bertambah :-)

banyak nak diceritakan lagi tentang anak anak kami...tunggu cerita yang terbaharu........... :-)

Monday, October 17, 2011

Inilah Putera Kami Haziq Lahir Pada 8 Oktober 2011 Pukul 7:32pm

Muhammad Harith Haziq

Haziq Hari ke-2
 Haziq & ibu
 Haziq, ibu, kakak & wan
Babah tak ada dalam pic. jadi camera-man je

Kisahnya....
Tarikh dijangka bersalin
-7 Okt 2011
-8 Okt 2011
-17 Okt 2011
-20 Okt 2011
-24 Okt 2011
 Ibu memang merancang bersalin di DEMC ni sebab perjalanan dari rumah ke DEMC tak jem. kalau tak jem tu dalam 20min boleh sampai bile emergency. paling lama pun dalam 30min sampai walaupun jalan jem. jem nya pun kat jalan meru tu je. selepas tu jalan dah clear. fedral highway tak jem. tol pun semua RM1.60 sehala...

Untuk booking bersalin di DEMC ni kena buat checkup pregnant 2x. Doktor pun boleh pilih-pilih mana yang kita suka. Ibu pilih doktor norleen. Tapi susah nak dapat doktor norleen ni sebab ramai sangat yang pilih dia. 1st checkup (date tak ingat) tak dapat dengan doktor norleen. dapat doktor (nama lupa). Buat scanning baby ok lah (haziq). lepas tu balik dan set appointment 2nd dengan doktor norleen. Kali ni dapat lah jumpa dan sesi dengan doktor norleen bermula. kena interview dan scan baby. doktor norleen kata kena datang lagi buat follow-up pada 5 oktober 2011 sebab nak tengok keadaan ibu dan baby lagi tapi doktor norleen kata anytime boleh bersalin. buat appointment pada 12 oktober 2011 lagi dengan doktor norleen tapi doktor norleen kata nak tengok pada 10 oktober 2011. entah dah lupalah babah yang babah ingat malam 7hb tu ada datang ke DEMC sebab ibu rasa macam nak bersalin dah. sampai DEMC nurse check belum buka lagi tapi kata nurse kena berjaga jaga lah. ibu tak mahu duk wad sebab aliya ada kat rumah. lepas tu balik dan ibu berehat je...

tapi sejak balik tu rasa sakit kerap dah. makin lama makin rasa sakit. 8hb pukul 2pm ibu kata ada darah keluar. nampak dekat pek. terus bersiap pergi DEMC. Nasib baik semua barang ibu dan barang baby dah tersedia. sebab dah prepare awal awal masuk dalam beg. babah ibu dah risau takut terbersalin dalam kereta plak. terpaksalah tinggalkan aliya kat rumah. masa nak bertolak ke DEMC tu aliya ada tengok dan aliy adiam je tak menangis kena tinggal babah ibu ni.

Perjalanan ke DEMC lancar je sebab jalan tak jem. sampai dalam 2:30pm tu terus pergi tingkat 2. jumpa nurse dan buat checkup. nurse check dan kata dah buka 2cm. so ibu kena tahan terus dalam bilik bersalin tu. katanya bila-bila masa bersalin. Nurse kata tengok keadaan ibu ni sebelum pukul 8malam ibu akan bersalin. nurse pun call doktor on-call nama doktor zamri. doktor yang baru baik demam denggi gitu. nurse bagi ibu ubat dan 1 injection untuk tahan sakit. ibu pun kena sedut gas bila dah makin sakit. masuk pukul 5 pm tu ibu dah sakit sakit. tunggu masa je. dalam pukul 6 pm babah tengok nurse 2 orang tu tengah sibuk buat persiapan untuk ibu bersalin. pasang tu pasang ni. bila bersalin di swasta ni takde lah kecoh macam bersalin di hospital kerajaan. berbeza sangat. sebab aliya dulu bersalin di hospital kerajaan. kali ni adiknya bersalin di hospital swasta. padanlah dengan bayaran yg kita buat tu.

risau juga babah masa tunggu ibu tu. sebab tengok nurse2 tu relax je. setiap 30min tu nurse datang tengok keadaan ibu. tanya keadaan ibu. tengok buka makin besar. dari 2cm ke 4cm ke 6 cm ke 8cm. bila 8cm tu ibu dah makin lemah. dalam pukul 7 mlm doktor sampai dan tengok ibu. tengok jantung baby semua ok. baby tak ada masalah. babay dah nak keluar sangat. sebab dah lama duk dalam perut ibu. lagipun nak tengok kakak aliya ia.

dalam pukul 715pm tu nurse pun dah tunggu ibu. sementara doktor datang semula. nurse minta ibu tenang dan bertahan sementara tunggu doktor. ibu rasa baby dah keluar tapi nurse kata belum lagi. lama juga lah tunggu. sampai 720 lebih kurang doktor sampai dan terus process bersalin bermula.

Tepat pukul 732pm lahirlah Muhammad Harith Haziq yang comel. Ibu selamat baby selamat. Babah bersyukur pada tuhan sebab dikurniakan lagi anak. yang bestnya dapat anak lelaki. jadi dapat sepasang. 1 boy adik iaitu Haziq 1 girl kakak iaitu Aliya :-). beza 1 tahun je. 2 baby lah kiranya. Aliya pulak masih baby jadi kakak :-)

Aliya masa di rawat di DEMC Shah Alam akibat demam virus-5 hari di wad Part 2

Aliya mengisi masa lapang di DEMC











Alamak ...kasut Aliya tertanggal plak ni..........

Aliya masa di rawat di DEMC Shah Alam akibat demam virus-5 hari di wad

Aliya masa demam ni. cian tangan kena balut :-(

Tengok Aliya tidur ni :-)

Aliya admission di DEMC 29 September 2011. Aliya demam virus. Seminggu sebelum tu babah ibu tak sedar Aliya demam sebab Aliya aktif macam biasa. Cuma hari isnin 19 september ibu rasa badan Aliya panas tapi check suhu badan normal. Suhu tak tinggi dalam 36c-37c. Tapi petang tu Aliya menangis je dan wan tak call ibu. Cuma masa balik kerja wan beritahu ibu Aliya menangis non stop sejak petang pukul 2. Babah ibu sampai rumah lewat sedikit. dalam pukul 7 malam. Terus kelam kabut bawa pergi DEMC. Aliya menangis sangat sangat sebab badan panas dah.

Dah siap semua terus bawa Aliya pergi DEMC jumpa doktor. Sampai sana nurse check suhu dah 39.4c. dah terlalu tinggi. kena masuk ubat bontot. Baru Aliya lega. Sampai turn Aliya jumpalah doktor. Doktor check dan bagi ubat demam biasa. lepas tu babah ibu bawa Aliya balik. Aliya pun tidur dan badan tak panas lagilah. Dah normal. Cuma doktor pesan kena makan ubat demam.

Sampai rumah dalam pukul 12am. Aliya pun dah tidur. Babah ibu monitor lah suhu setiap 1-2jam. takut panas naik semula. tapi Alhamdulillah Aliya ok.


Cuma yang pelik sejak jumpa doktor pada  19 september 2011 sampai 29 september 2011 suhu tak stabil bila makan ubat demam suhu ok tapi bila lepas 1-2jam lepas tu suhu naik semula. babah ibu pun hairan. pada 29 oktober petang tu pukul 6pm babah ibu bawa aliya ke DEMC lagi. nurse check memang demam tinggi. bila jumpa doktor dan ambil darah aliya ni dah border line nak kena denggi dah. doktor kata elok masuk wad. setelah bincang2 ibu babah setuju aliya masuk wad. malam pukul 8-9malam aliya di masukan ke wad mutiara DEMC.

Aliya kena masuk air dan kena makan ubat. cian lah kat ia ni. tangan kena balut lagi. selalu nangis sebab nurse akan ambil bila nak bagi ubat. kalau babah ibu bagi ubat 1 jam tak sudah sudah. kalau nurse yang bagi tak sampai 5 minit dah hantar semula. semua ubat aliya makan. adalah caranya tu nak bagi baby makan ubat ni. nurse pandai......   :-)

Aliya di wad selama 5 hari. 5 hari tu lah babah ibu jaga aliya sama sama. hospital swasta boleh. kalau hospital kerajaan tak boleh. kalau tengok pic pic aliya tu, tulah ekadaan aliya masa sakit demam virus. lemah je....bila kena demam batuk pula yang kena. batuk kahak. mungkin sebab doktor bagi sedut gas. bila babah ibu tengok kalau aliya sedut gas batuk makin menjadi jadi terus babah ibu minta stop pada doktor. no gas for aliy alagi. doktor setuju dan bagi ubat batuk biasa. lama lama kuranglah batuknya....

Aliya discharge dari DEMC pada 3 oktober 2011. demam dah ok cuma batuk sekali sekala. doktor kata ok hanya perlu makan ubat. 8 ubat aliya perlu makan.

-antibiotik
-antivirus
-demam
-batuk
-kahak
-lupa lah plak ubat apa lagi....... :-)

hampir 1 jam nak bagi aliya makan 8 8 ubat tu kalau kat rumah. akhirnya dapat 1 cara yg buat aliya senang makan ubat tu... :-)


hingga ke saat ini aliya dah sihat. 18 oktober 2011 aliya baik baik saja. cuma 2 hari ni batuk batuk datang semula. babah ibu bagi ubat batuk saja dan monitor suhu badan aliya

Alhamdulillah sebab aliya tak apa apa...


Syukur pada Tuhan........