Tuesday, May 31, 2011

Monday, May 30, 2011

Sunday, May 29, 2011

Catatan Ringkas blog 26 -27-28 Mei 2011...Tak sempat nak update blog

Catatan blog 26 Mei 2011

Malam

Ibu call babah bagitau Aliya ok saja. Aliya suka golek golek sana sini kat atas tilam. Tilam ibu letak di bawah. Ibu letak mainan sekali atas tilam tu. Teethter pun letak. Jadi ibu biarkan Aliya main sampai penat lalu tidur. Bila babah outstation ibu jadi sibuk melayan kerenah Aliya tu. Lasak saja Aliya sewaktu nak tidur malam

Untuk hari ini semuanya berjalan dengan baik buat kami sekeluarga



Catatan blog 27 Mei 2011

Disebabkan babah ada di Segamat jadi tak dapatlah babah tengok Aliya tidur lasak. Cuma ibu tak call babah selalu sebab Aliya perlukan perhatian. Babah tak kisahlah sebab babah memahami. Memang sejak dulu kalau babah outstation ibu tak call selalu sebab menjaga Aliya. Tapi kalau tak call pun ibu ada sms. Jadi babah tau lah apa perkembangan Aliya. Sejak malam pukul 8 ibu ada call sekali. Lepas tu tak ada sampai pagi. Babah tau mesti Aliya sedang menyusu dengan ibu. Hanya pukul 6 pagi ibu ada call bercerita tentang Aliya yang bangun awal sama dengan ibu. Selepas itu ibu bersiap nak pergi kerja.

1 hari tak dapat tengok ibu dan Aliya rasa tak best. Rindu lah babah ni pada ibu Aliya. Sbelum pergi kerja ibu ada bagitau babah ibu nak keluar dari rumah untuk ke ofis. Babah pulak keluar dari hotel pukul 7. So far tak ada sgt berita tentang Aliya sebab babah tiada di rumah 2 hari.

Pukul 8 pagi bermula kerja babah di segamat. Sampailah ke petang. Ibu tak ada call pulak. Habis kerja babah balik. Balik kira kira pukul 6 petang. And then babah singgah kat kedai di Segamat utk beli stiker Baby on Board. Beli 2 stiker. Lepas beli terus balik. Babah sampai rumah ibu pukul 11:00mlm sebab sebelum itu babah singgah minum teh tarik di kedai simpang. Lepas minum terus balik rumah. Sampai saja terus kemas barang2 dan mandi dan tengok dalam bilik ibu , ibu dan aliya sedang tidur lena sangat.

Balik malam ni tak ada buat kerja sangat. Semua ibu dah finishkan. Aliya pulak nampak mengantuk sangat. Jadi babah duduk dekat Aliya dan cium cium tangan ia saja


Catatan blog 28 Mei 2011


Pagi Aliya bangun seperti biasa utk minum susu

-Babah cuci pakaian
-Babah cuci kereta pukul 11 pagi

-Babah pergi tangkak dengan ibu baby dan aliya
-Bertolak pukul 3petang sampai pukul 9 malam
--Pergi rumah kakak ibu

Friday, May 27, 2011

Aliya bangun pagi tadi lepas menyusu dan tidur terus tak mahu susu lagi...?????


Malam tadi Aliya tidur macam biasa lah dan bangun pun dalam pukul 1 pagi atau 2 pagi juga. Babah tak ingat sangat masa sebab babah mengantuk sejak semalam kerana tidur kurang. Selain melayan Aliya babah pun buat kerja rumah juga. Gosok pakain babah ibu untuk pakai kerja. Lagi pun semalam kerja babah banyak di pejabat. Tapi babah ok saja cuma mengantuk yang tak tahan tu. Semalam langsung babah tak gosok baju kerja dan pagar katil dengan kerusiseperti biasa tu. Entah terus tidur saja. Nasib baik Aliya tidur tak jatuh. Alhamdulillah.

Okay pagi agak pukul 1 pagi 2 pagi tu Aliya bangun dan merengek minta susu lah. Ibu bagi susu badan tapi Aliya hisap sekejap sekejap saja. Lantas ibu minta babah buatkan susu ammum 3oz. Babah pulak buat 4oz. Dah siap ibu bagi  Aliya susu. Mmmm habis Aliya minum susu 4oz tu. Haus sangat lah ni ibu cakap. Dah habis tu sebelum Aliya tidur semula ibu tukarkan pampers Aliya sebab bau macam Aliya *****/******* banyak sangat. Bila dah buka ringan pulak pampers tu. Tapi tak mengapalah dah patut tukar pun sebab dari petang tadi di kampung lagi mungkin pampers tu. Dah tukar Aliya mula lah golek sana golek sini. Tapi Aliya macam mengantuk. Ibu biarkan saja Aliya golek sana sini sebab ibu kata Aliya akan tidur sendiri. Babah pun biarkan saja sebab memang nampak Aliya pejam pejam mata dah. Nak tidur lah kejap lagi tu

Nak bagitau di sini Aliya dah kurang tidur dalam buaian bila malam. Asyik nak berpeluk dengan ibu ia saja. Tapi babah memang suka kalau Aliya berpeluk dengan ibu ia sebab nampak kasih sayang antara ibu dengan anak. Lagi pun masa tulah Aliya nampak comel je :-)

Oleh sebab katil dah di pagar dengan kerusi jadi babah tak risau sangat dah. Jadi sambil tengok tengok Aliya babah pun tertidur. Sebab Aliya dah stop golek dah mata pun pejam jadi babah ibu pun boleh tidur. Jadi akhirnya semua tidur. Tapi Aliya tak peluk ibu. Aliya tidur kat sebelah babah (Kaki). Takpelah cuma risau tertindih je. Babah letak bantal bucuk ia.  Tidur lah kami sampai pagi.

Babah pun tidur dalam 2 jam je hari ni sebab 430 jam dah bunyi sebab babah kena kerja outstation ke segamat. Kena siap awal. Mengantuk juga tapi terpaksa bangun sebab pakaian tak kemas pun. Malam nak kemas tapi penat dah. Lagi pun Aliya macam tak selesa malam tadi. Tapi bila ibu pujuk ia tidur Aliya tidur juga. Bangun terus cuci botol susu Aliya. Ibu pukul 530pagi pun bangun sebab ibu nak pergi pejabat awal sebab ibu kena drive sendiri. Takut jem kata ibu. Kelam kabut jugalah babah ibu bila sedang bersiap siap tu Aliya pulak bangun. Emmm ibu mintak wan ia jaga Aliya. Ibu minat babah buatkan susu ammum lagi 4oz sebab Awal pagi tadi Aliya bangun biasanya lepas minum susu botol Aliya akan menyusu dengan ibu. Tapi kali ni Aliya tak menyusu. Terus tidur macam tu je. Dah buat tu Aliy atak mahu minum. Di tolok tolaknya botol susu. Wan ia kata Aliya kalau baru bangun tidur tak mahu menyusu. Ingat nak tukar dengan air suam tapi babah tak sempat buat :-(

Tengok jam dah pukul 630pagi babah masih tak pergi lagi. Ibu pun sama. Mesti lewat keluar ni. Tapi Aliya punya pasal babah ibu kenalah berkorban. Babah pun sempat dukung Aliya sebelum Aliya tidur. Akhirnya wan masuk kan Aliya dalam buaian dan Aliya tidur tapi kejap merengek rengek bila tak ada sapa buaikan ia. Pukul 730pagi baru babah ibu pergi kerja. Babah ke segamat ibu ke kl. Jumpa di petronas sebab ibu nak isi minyak. Babah pulak pam tayar kereta babah. Ibu lepas isis minyak ibu terus ke ofis di kl. Babah pula ke segamat.

Inilah kisah waktu pagi Aliya babah dan ibu ia....:-)

Yang ni kisah waktu petang

Petang tadi ibu kata kena pergi Putrajaya ada meeting. Babah pula di segamat bermalam 1 hari. Tadi babah dapat tahu ibu meeting lama. Pukul 6 petang pun tak habis lagi. Aaaaaaaa....risau babah. Akhirnya ibu minta kebenaran balik awal. Dapat. Babah tadi call wan sebab nak tau keadaan Aliya. Aliya minum susu ok je. Aliya ***** 2 kali. Terlupa tanya pasal tidur.

Sekarang babah di hotel segamat ni. Sekarang pukul 726 malam. Baru je ibu bagutahu yang ibu baru saja sampai rumah. Sedang buka gate. Alhamdulillah semua nya baik buat keluarga kami....

Malam ni ibu dengan Aliya saja tidur. Babah tak ada kat rumah. ............

Inilah pengorbanan dalam mencari rezeki untuk keluarga babah....

Baru saja sebentar tadi dalam pukul 9:20 malam ibu call bagitau babah tentang Aliya. Aliya sedang menyusu masa ibu call babah. Ibu bagitau babah ibu tarik sendiri tilam dan letak bawah. Tilam dah lah berat. Babah bangga dengan ibu. Ibu kata Aliya tak banyak ragam siang tadi. Semua jadi senang. Masa ibu call babah bercakap dengan babah Aliya dengar je dan pegang hp tu. Aliya tau suara babah tapi tak nampak babah. Banyak yang ibu kena buat bila babah tak ada di rumah. Babah minta ibu tidurkan Aliya dulu supaya ibu boleh tidur. Kalau Aliya tak tidur ibu pun tak boleh tidur :-(. Semoga semua baik baik saja di rumah sana

Ibu ibu sabar ye. Esok babah balik...

Wednesday, May 25, 2011

Aliya tetiba cergas bila bangun pukul 2 pagi tadi hihihihihi

Dari malam Aliya tidur elok saja dengan ibu. Berpeluk je dengan ibu. Tapi Pagi tadi dalam pukul 2 pagi Aliya terjaga macam biasa dan merengek rengek nak susu sebab malam tadi kurang minum susu botol walaupun Aliya banyak menyusu dengan ibu. Babah buat susu 3oz je. Bila habis minum Aliya susah pulak nak tidur. Babah pulak sejak saing tadi mata mengantuk bawak ke malam le. Buat itu buat ini cuci botol simpan air dan macam macam lagi lah kot..Semalam sambil update blog pun tertidur depan laptop :-)

Semula pada cerita Aliya tadi yang cergas tu. Ibu mula mula layan juga Aliya. Ibu tunggu Aliya tengok je Aliya golek sana golek sini dalam 1/2 jam kot ibu tertidur sendiri. Babah pun tak larat lagi nak tunggu Aliya tidur babah dah tidur dulu. Tapi katil dah pagar semua sudut takut Aliya jatuh lagi macam dulu..

Dan akhirnya Aliya tertidur sendir sebelah babah. Pukul 4 pagi babah terjaga tengok Aliya sebelah babah biarkan sajalah. Cuma risau tertindih saja plak nti :-). Tapi babah ok

Tadi pun Aliya bangun sama babah ibu ia. Kelam kabut juga sebab pakaian kerja belum bergosok lagi. Babah pulak buatkan susu Aliya dan cuci botol sebab ibu kena jaga Aliya. Wan solat masa tu. Lepas buat semua tu babah mandi dan solat dan cuci pakaian kotor Aliya plak. Sudah tu bersiap lah nak pergi kerja. Ibu pun sama. Wan takeover jaga Aliya pulak. Aliya mengantuk Ibu letak dah dalam buaian jadi Aliya pun tidur semula. Ibu bersiap pulak nak pergi kerja wan takeover buaikan Aliya. Babah dah siap awal. Panaskan enjin kereta dan angkat beg masuk kereta. Tunggu ibu siap saja

Tapi pagi tadi pun ibu penat sangat sebab banyak nak buat benda macam nak siapkan pakaian Aliya untuk siang nanti...

Aliya tidur babah ibu pun pergi kerja pukul 730pagi. Dah lewat sangat. Semalam pun lewat. Babah drive laju sikit sebab jalan pun clear...Sampai kl pukul 830 pagi....Sarapan dengan ibu

Sambung lagi lah malam nanti ye Aliya :-)

Semalam babah ibu balik kerja macam biasa pukul 6 petang dari kl. Babah ibu singgah kat Giant **** untuk belikan kabinet untuk simpan pakaian Aliya. Dapat lah yang paling murah. Hanya RM29++ (5 Tingkat). Okay sampai 730malam baru babah ibu balik rumah sebab lama juga cari barang lain di Giant seperti Susu, Teether, Pewangi Toilet, Sunquick, Pencuci tangan, Coklat, Bekas susu 4/1, aaaaaaaa babah pun dah lupa. Semua dalam RM100++.

Sampai rumah Aliya tak tidur pun. Baru balik dari kampungkan. Tau ibu balik terus Aliya menangis nak ibu. Ibu cepat cepat lah mandi sebab balik pun dah lewat. Ibu makan ibu solat. Dah sudah semua tu ibu ambil Aliya dari wan dan bawak menyusu dalam bilk ibu. Senyap Aliya. Wan kata Aliya tak mau minum susu sangat siang ni. Lagi pun Aliya mengantuk.

Masa ibu dengan Aliya baring babah buat lah kerja biasa seperti cuci botol cuci bekas makanan dan simpan air masak dalam botol tu. Lepas tu mandi dan makan.

Sudah makan masuk bilik tengok Aliya dah tidur. Tak lama kemudian ibu pun tidur sama. Babah penat babah pun tidur  sama .........

Bilik rasa panas kena pasang aircond tapi Aliya pakai baju lengan pendek...sejuk Aliya........

Malam tadi masa ibu babah balik kerja Aliya asyik menangis..........sampai ibu bagi sus baru Aliya diam...

Ini saja cerita untuk hari ini.......

Sambung esok pagi pulak

Aliya semakin lasak bila tidur

Aliya semakin hari semakin lasak tidurnya. Dalam beberapa hari ni nampaknya begitulah. Yang nyata Aliya bila start tidur malam macam malam tadi dulu biasanya awal pagi pukul 1 pagi ke pukul 2 pagi ke Aliya akan terjaga bila nak susu lagi. Tapi dalam 2 hari ni Aliya tak terjaga pulak pukul 1 pagi dan 2 pagi sejak mula Aliya mula masuk bilik tidur malam. Biasanya Aliya ni akan tidur dalam pukul 8 malam lepas menyusu badan dengan ibu dan terjaga semula pada waktu awal pagi esoknya. Menangis nak susu. Kuat menangis Aliya ni. Aliya akan mencari ibunya sambil menangis tu.

Sekarang ni pukul 1 pagi dan 2 pagi tu kalau Aliya terjaga merengek rengek kalau babah sedar dulu babah kejutkan ibu lah. Kekadang ibu yang sedar dulu ibu bagilah susu pada Aliya. Mata pejam saja. Kalau dulu siap celik mata kalau 1st time terjaga awal pagi tu. Awal pagi tadi bila Aliya terjaga awal pagi tadi seperti semalam juga babah kejutkan ibu je. Lantas ibu bagi susu dan Aliya tidur semula bila dapat susu. Tapi kalau ibu ia pergi toilet dulu Aliya akan menangis kuat je sebab tengok ibu hilang kejap. Aliya ibu tak hilang mana....jangan risau yer Aliya

Pukul 4:30pagi Aliya terjaga semula. Ibu bagi susu pada Aliya. Susu badan tapi Aliya maca tak puas kot. Bagi susu botol dan air suam lagi sebagai tambahan. Semalam bilik rasa panas. Ibu pun kata panas. Aliya siap berpeluh peluh ia. Lepas bagi susu ibu takur kan pampers untuk Aliya dan tidurkan Aliya dalam buai. Aliya tidur. Lepas tu ibu babah tidur semula.

Bbabah ibu bangun pukul 6:15pagi. Aliya masih tidur lagi. Babah ibu bersiap nak pergi kerja. Mandi dan solat. Lepas tu Aliya pulak terjaga. Ibu bagi pada wan nya untuk jaga sementara ibu babah bersiap nak pergi kerja. Lewat lagi babah ibu nampaknya nak sampai oficce ni. Ibu tak sempat sarapan. Pukul 7 pagi Aliya masih tak mahu tidur terpaksa babah ibu layan Aliya. Babah dukungkan Aliya kejap bagi rasa :-). Pukul 7:15 babah ibu pun keluar rumah nak kerja. Wan bawa Aliya kat luar dan Aliya tengok babah ibu pergi kerja. Dapat babah ibu lambai Aliya.

Sambung cerita babah ibu balik nanti ke rumah

Babah ibu balik kerja pukul 6 petang sampai rumah ibu pukul 7 :04 malam. Ibu nampak buai bergerak laju je. Ibu masuk tengok Aliya baru nak tidur. Wan sedang buaikan Aliya. Aliya pulak dapat rasa ibu ada terus menangis kuat nak kan ibu ia. Wan keluarkan Aliya dari buaian dan bagi pada ibu. Ibu mInta babah mandi dan solat dulu. Babah mandi dan solat. Selesai semua baru babah dapat dukung Aliya. Ibu pulak mandi dan solat. Lepas ibu selesai solat baru ibu makan. Masa ibu makan babah jaga Aliya. Lpeas ibu sudah makan baru ibu dapat menyusu Aliya dan Aliya tidur sampai saat ni pukul 1:04 pagi. Tidur dari pukul 8 malam tadi..

Petang tadi wan kata Aliya kurang tidur siang nya. Mula dari pagi lepas babah ibu pergi kerja dari pukul 7:30pagi tu Aliya tak tidur tidur. Pukul 10 pagi baru tertidur. Tengah hari bangun wan bagi makan. Tidur kejap sampai pukul 3:30 petang. Wan bagi minum susu dan selepas tu terus Aliya tak mahu tidur sampailah ibu balik bari Aliya tidur. Pukul 8 malam tu lah Aliya tidur. Dan wan nya kata Aliya pun tak mahu minum susu sangat.

Cuma bila babah ibu balik baru Aliya nak minum susu boto dan air suam.......

Selesai untuk kisah Aliya hari ni

Sambung untuk cerita 25 Mei pula.........

Tuesday, May 24, 2011

Aliya dah tak jaga pulak pukul 2 pagi ni ...

Sejak malam tadi Aliya tidur kan...sampai pukul 5:30 pagi baru terjaga dan merengek rengek kuat dan buka mata. Biasanya pukul 1 pagi ke pukul 2 pagi ke Aliya akan menangis nak susu. Tapi malam tadi pukul 2 pagi Aliya ada terjaga juga tapi Aliya tidur semula bila ibu bagi susu. Takut tak cukup susu badan babah ibgat nak buat susu Ammum tapi ibu kata Aliya tidur semula. Tak jadi lah babah buatkan susu. Banyak kali Aliya jaga merengek dan menyusu dan tidur semula sampai lah pukul 5:30 pagi. Bila pukul 5:30pagi ni Aliya terjaga ibu buatkan susu 4oz. Bagi Aliya. Habis Aliya minum. Lepas tu tukarkan pampers. Terus Aliya cergas. Mungkin Aliya penat atau mengantuk sangat. Lagipun kalau pukul 2 tukar pampers tu babah ibu takut Aliya nanti lepas tu tak mau tidur pulak. Jadi tukar pukul 5:30 pagi tu ok sikit babah ibu sebab semua dah bangun dari tidur termasuk wan dan atuknya. senang babaj ibu nak bersiap nak pergi kerja. Lagi pun tak ada lah terganggu tidur.

Bila Aliya dah bangun ni dan cergas, babah ibu gilir gilir lah jaga Aliya sambil bersiap nak pergi kerja. Baju pakain kerja babah dah gosok awal dah. Pukul 12 dah gosok. Dah dekat dekat pukul 7 pagi tu ibu bagi Aliya pada wan nya jaga sebab babah ibu nak pergi kerja dah. Aliya mengantuk semula wan nya masuk kan dalam buai. Tidur lah Aliya semula. Babah ibu keluar rumah pukul 7:30 pagi. Dah lewat sangat. Mesti ibu tak sempat punch kad. Tak pelah lagi pun ibu muntah teruk pagi tadi. Jadi biar ibu relax dulu dah ok baru bersiap pergi kerja. Tak dapatlah cium Aliya sebab Aliya tidur. Takut terjaga pulak nanti

Dalam perjalanan pergi kerja hujan lebat. Jem teruk sampailah ke ofis ibu. Sampai ofis ibu pukul 9 pagi. Belikan sarapan untuk ibu dan hantar ibu ke pejabat semula. Babah terus pergi ke ofis babah pulak.

Harini tempat kerja ibu sibuk sangat sebab ramai VVIP datang buat lawatan kes tanah runtuh di hulu langat rumah anak anak yatim. Ibu pulak hari ni pening kepala. Jadi ibu banyak berehat juga lah. Pagi ibu meeting dah. Banyak kerja ibu sekarang.

Petang babah ibu balik macam biasa. Sampai rumah pukul 7:15. Lewat sebab singgah beli bee hon sup untuk ibu. Sebab tengah hari ibu tak dapat jadi babah belilah pulak. Dapatlah ibu rasa bee hon sup. Ibu bagi tau babah yang pagi tadi wan nya bawa Aliya pergi beli sarapan dan pergi rumah umi nya. Ibu ada call wan tengah hari tadi. Tak ada apa apa lah. Semua ok je. Aliya ok je. Cuma hari ni siang Aliya senang tidur. Sebab penat agaknya kata wan.

Babah ibu samapi  rumah tadi Aliya dalam bilik wan nay. Main main denag wan atuk dan busunya. Dengar suara Aliya . Banyak Aliya bercakap. Bbay bercakap faham faham lah bunyinya. Ibu pergi tengok Aliya. babah mandi dulu dan solat.Lepas tu ibu mandi solat dan makan. Lepas makan ibu melayan Aliya dalam bilik wan. Babah pulak makan. Ibu dah lama tu bawa Aliya masuk bilik sebab nak bagi susu pada Aliya. Lepas tu Aliya tidur sampai lah pagi ni. Tadi etrjaga Aliya nak susu. Menangis. Ibu bagi susu Aliya tidur semula sampai lah sekarang ni pukul 2:07 pagi 24 Mei 2011 :-)

Babah tengah update blog. Selsema teruka babah hari ni...aaaaaaaaa lecehnya selsema sebabtak boleh cium Aliya. Sejak malam tadi dah. Sebab babah makan bee hon ke???????????

Oklah kita sambung esok pulak. Babah nak kemas botol susu Aliya dan tidur...bye

Sunday, May 22, 2011

Aliya genap 8 bulan umur is, Baby genap 5 bulan umur ia :-) Alhamdulillah kami bersyukur di atas anugerah ini

Semalam Aliya mengantuk sangat. Walaupun sememangnya mengantuk Aliya tak mahu tidur.Sejak malam tadi hingga pagi ni Aliya tidur dalam buaian. Lena terus. Kali ke 3 letak baru pejam mata Aliya. Sebelum ni mmmm tak mahu Aliya tidur. Bila dah tidur Aliya nyenyak habis. Tambah lagi dengan penat sebab Aliya aktif sangat. Aliya hanya terjaga pukul 2 pagi tadi. Seperti biasa kena bagi susu. Lepas susu kena tukar pampers. Bila ibu tukar pampers Aliya akan jadi cergas. Nak bermain dan tak mahu tidur. Babah ibu melayan juga kerenah Aliya ni tapi kalau lama sangat tak boleh di biarkan. Hampir 1 jam layan Aliya babah ibu pun dah mengantuk jadi terpaksa letak dalam buaian. Mula mula tu tak mahu tidur. Aliya nak keluar. Terangkat terangkat kepala nak keluar tapi babah tak angkat pun walaupun kasihan. Tapi ada juga babah bagi peluang pada Aliya untuk berdukung. Jadi babah angkat dahn dukung ia. Tapi sekejap saja lah. Lepas tu masukan semula Aliya dalam buaian....

Lama lama bila kena buai tu Aliya lena juga. Gosok gosok mata pusing sana sini akhirnya Aliya tidur. Nyenyak. Babah tidur dekat dengan Aliya jadi babah yang buaikan. Kekadang gilir gilir dengan ibu. Pagi ni babah ibu bangun awal juga. Solat subuh. Aliya tak terjaga pun. Aliya bangun lewat hari ni. Bbah dengan ibu bila dah siap solt tu babah ibu rendam kan pakaian untuk di cuci. Dah siap semua babah ibu tidur semula. Babah ibu terjaga kemudian pukul 9 pagi. Aliya pula selepas tu. Aliya mandi lewat hari ni. Pukul 9 pagi baru mandi. Lepas tu tak tidur dah sebab ibu plan nak balik kampung dengan wan.

Hari ni pulak ibu plan nak balik kampung dengan mak sebab saudara ada majlis cukur jambul. Bertolak dari rumah pukul 1145 pagi dan sampai ke kampung ibu tu dalam130 tangah hari. Di sana cuaca hujan. Redup je suasana kampung ibu. Kalau hari hujan rumah kampung tak panas. Selesa lah. Bukan apa nak Aliya selesa je. Dalam perjalanan tadi Aliya telah *****. Bau 1 kereta :-). Tapi babah tak rasa apa pun. Sampai rumah kampung terus babah ibu cuci Aliya. Lepas tu ibu bagi Aliya makan tengah hari. Lepas Aliya makan kami babah ibu Aliya dan wan bersama saudara yang lain pergi ke rumah saudara ibu yang buat majlis cukur jambul tu. Dalam 3 kereta kesana.

Dalam pukul 3 petang kami kesana.Tak lama perjalanan tu. Dalam 20 minit kami sampai. Orang tak ramai pun Mereka hanya buat untuk family kot. Rumah besar. Sampia dan kami terus masuk dan menjamu selera. Family lain bersembang sembang lah. Aliya pulak sekejap orang lain pegang sekejap orang lain pegang tapi lama sikit Aliya akan menangis juga. Pukul 430petang kami pulang. Pukul 5 petang Aliya makan dan mandi pula pukul 6 petang. Aliya memang tak cukup tidur hari ni. Asyik mengosok mata saja. Petang cuaca panas jadi rumah tu panas lah. Aliya sampai ibu buka kan baju. Hari ni Aliy aminum banyak air susu dan air suam.

Pukul 730 kami pun pulang ke rumah ibu di ****. Aliya tidur dalam kereta. Ngantuk sangat. Hujan dalam perjalanan pulang ni. Hampir pukul 9 malam kami sampai. Aliya tidur juga bila sampai tu. Sampai je ibu terus bawa Aliya masuk bilik dan letak atas tilam. Tak jaga pun Aliya. Sekarang pukul 1:16 pagi (Ahad) Aliya tak terjaga pun. Lena d ulit mimpi kot :-)

Apa yang menanrik untuk hari ni adalah seperti tajuk di atas. Aliya sudah 8 bulan dan baby sudah 5 bulan umurnya.

Esok sambung lagi

Saturday, May 21, 2011

Aliya dah pandai MARA. Pagi tadi Aliya buat..Yessss

Aliya terjaga pukul 2 pagi tadi. Nak susu jek lah. Babah buat macam yag biasa biasa tu. 4oz susu. Lepas Aliya minum susu tu ibu tukarkan pampers Aliya sebab babah bagitau ibu pampers Aliya rasa sejuk sangat. Aliya banyak ******* agaknya. Ibu tukarkan. Memang berap pampers yang lama tu. Maklum lah start dari pukul 630petang. Kekadang tu tukar ikut time tapi pampers ringan je. Tak banyak Aliya *******.

Bila dah tukar pampers tu ibu biarkan Aliya main sendiri. Babah kat dapur cuci botol yang lagi satu tu dengan bekas makanan. Bekas makanan dah cuci tapi terbiar lama babah cuci jek. Sambil buat air simpanan untuk buat susu Aliya nanti. Adalah 2 botol air brand Tupperware. Baru beli je. Sambil tu babah minum air milo panas sebab sejuk rasa badan. Lagi pun semalam aircond pasang lama. Dari malam sebab bilik rasa macam panas je.

Bila dah siap kat dapur tu babah masuk lah bilik tengok Aliya dan ibu. Ibu bagitau yang Aliya dah boleh MARA dah. Ibu bagitau mula dari petang tadi dah. Wan nya bagitau ibu masa ibu balik dari kerja dengan babah tu. Semalam kan babah ibu balik lewat...beli barang2 Aliya

Dapat jugalah babah tengok Aliya MARA. Aliya kalau nak MARA dia angkat punggung tu tinggi je. Macam tu ke kalau semua baby buat ?

Sejak malam tadi Aliya tidur dalam buaian jadi babah ibu tak mahu biarkan Aliya main lama sangat jadi masuk kan semula dalam buaian. Susah juga nak tidurkan Aliya. Tapi lama lama tu Aliya tertidur sendiri. Lepas tu ibu tidur lah. Babah tidur bawah dekat Aliya senang nak buaikan Aliya tu.

Hari ni babah bangun pukul 6:30pagi. Bukan nak pergi kerja tapi ibu ada checkup di KKIA ****. Babah ibu ingat nak datang awal supaya dapat no awal. Ibu tak lama tu bangun juga. Tapi Aliya pun follow sama selepas ibu. Kena lah keluarkan dari buaian. Aliya dah hulur hulur tangan kena dukung. Tak samoai hatiu tengik Aliya. Manja dengan babah dapat lah dukung selalu. Manja dengan ibu dapat lah tidur dengan ibu selalu :-)


Pukul 7:30pagi babah ibu pergi ke klinik lah. Tinggallah Aliya dengan wan nya kejap. Nanti wan akan mandikan Aliya seperti biasa. Babah ibu sampai ke klinik dapat lah no 10. Ibu daftar untuk minum air gula. Kena check kencing manis. Kan ibu pregnant. Kena tunggu 2 jam. Selepas 2 jam akhirnya result keluar ibu tiada kencing manis. Lega dan syukur. Babah ibu balik rumah je lah. Tadi masa tunggu di klinik babah ibu belikan vcd lagu ABC untuk Aliya. 

Sampai rumah dalam pukul 11 pagi atau 11:30pagi. Aliya tidur. Baru je wan nya masuk Aliya dalam buaian. Tapi Aliya terjaga bila ibu masuk bilik. Aliya boleh rasa ibu ada. Lepas ibu keluar bilik babah pulak masuk. Babah tengok buaian gerak gerak. Bila Aliya nampak babah terus menangis. Sebab kan nak bersiap pergi kerja semula dengan ibu. Agaknya Aliya menangis sebab tak ada sapa nak dukung ia :-). Ok babah pun keluarkan Aliya dari buaian terus dukung Aliya. Seronok Aliya.

Babah bawa Aliya pada ibu. Aliya ketawa. Rindu ibu ia lah tu. Wan nya kata Aliya baru je tidur. Takpelah dah Aliya nak bangun nak tengok ibu ia tu sebab babah keluarkan dari buai tu. Ibu makan sebab ibu puasa tadi maa nak minum air gula tu. Malam tadi lepas pukul 10 malam ibu stop makan. Hanya minum air masak putih je sampai lepas habis checkup balik rumah je baru ibu makan. Ibu makan roti canai je. Babah makan roti dengan planta lepas ibu ambil Aliya dari babah untuk bagi susu pada Aliya. 

Aliya tak lama menyusu tu. Ibu bagi pada wan nya sebab babah ibu nak pergi kerja. Aliya pulak dalam mengantuk tu galak pulak nak main. Hari ni banyak kali Aliya MARA. Tadi ibu kata wan nya nak belikan Aliya "Walker" supaya senang nak bawa Aliya balik kampung. Tapi ibu tak suka "walker" ni takut Aliya terjatuh nanti. Babah pulak tak kisah. Kalau sampai masa Aliya perlu "walker" babah belikan. Tapi wan kata nak belikan "walker" tu. Tapi ibu kata kalau nak beli kena beli yang mahal. Safety first........

Pukul 11:30 babah ibu pergi kerja. Hari ni Jumaat kena lah cepat takut tak sempat Jumaat di KL nanti babah ni. Okay masa babah ibu pergi kerja Aliya tengok tengok je. Ibu nampak Aliya seperti nak menangis je. Alaaaaaaaa sayang nak tinggal kan Aliya ni...

Tadi sebelum babah ibu pergi kerja wan nya kata kalau Aliya tak mahu tidur juga wan nya nak bagi Aliya mmakan dulu. Kita tengoklah nanti bila babah balik dari kerja. Nanti ibu tanya wan.....

sambun malam nanti yer.....


Catatan blog 20 Mei 2010

Sambungan

Babah balik awal kerja. Pukul 5 petang cepar cepat balik. Hari ni hari Jumaat. Jalan jem teruk kebiasaannya. Tambah pulak tadi KL hujan. Babah terus pergi pejabat ibu. Ambil ibu di situ dan terus balik rumah. Perjalanan balik baik baik saja cuma kali ni babah tak isi minyak pun masa balik. Guna minyak yang isi masa nak balik semalam. Okay sampai juga babah ibu ke rumah dalam pukul 7:15 malam.

Sampai rumah Aliya ada kat depan tv dengan busu dan wan nya. Rupanya Aliya start pukul 2:30petang sampai pukul 7:15 masa babah ibu balik kerja langsung tak tidur tidur. Wan nya kata bila masuk buaian terus menangis........

Bila dengar macam tu ibu bersiap siap lah dengan mandi dan solat sebab senang nak layan Aliya. Babah pulak cuci botol susu Aliya. Selepas pada tu babah pulak mandi dan solat. Babah makan juga malam tapi ibu langsung tak selera nak makan. Babah ok je tak kisah janji ada makanan. Babah solat jumaat di masjid *** dekat pejabat babah. Dah selesai solat babah makan dan update blog :-)

Babah ibu pun layan Aliya bila wan nya nak solat . Lepas tu babah ibu bawak Aliya pergi masuk bilik ingat nak tidurkan Aliya tu tapi tak berjaya. Masuk dalam buaian banyak kali pun Aliya tetap memangis. Ibu bagi susu badan Aliya hisap kejap kejap. Tapi bila bagi air suam Aliya minum banyak . Hampir 5oz air suam putih Aliya minum

Kira kira dalam pukul 9:30 malam baru Aliya tidur. Tidur dalam buaian . Lega babah ibu. Ni pukul 11:25 malam Aliya masih lena dalam buaian...

Esok kita sambung lagi.............

Thursday, May 19, 2011

Hari Keluarga Office Ibu-Maaf sebab lambat update dalam blog

Hari keluarga di KM CHALET, Melaka pada 8 - 10 April 2011

KM CHALET terletak diantara sempadan Negeri Melaka dan Negeri Sembilan iaitu di Kuala Linggi, Melaka.

Kami sekeluarga bertolak pada 8 hb April 2011 pada sebelah petang. Babah ibu tetap pergi kerja tapi 1/2 hari saja. Pukul 12 tengah hari Babah kemudian ambil abang Aliya di Gombak sana dan terus ke pejabat ibu untuk ambil ibu pula dan balik ke rumah untuk bersiap. Abang bawa 2 beg pakaian saja. Sampai di rumah tu kami makan tengah hari dan kemas barang barang yang perlu di bawa ke sana. Malam semalam lagi kami dah siap dah sikit sikit. Barang babah ibu tak ada masalah sangat tapi barang barang Aliya yang paling banyak. Aliya juara BARANG PALING BANYAK. Cayalah comel babah ibu ni. Dari buaian, stroller, pakaian pakaian dan makanan penuh kereta  dengan barang Aliya :-).

Memendekkan cerita kami bertolak pada pukul 3 petang ke Melaka iaitu ke KM Chalet. Melalui higway NKVE ke Putrajaya/KLIA terus ke Nilai/Seremban highway terus ke melaka. Setelah melalui perjalanan hampir 3 jam kami sekeluarga sampai kira kira pukul 7 malam lebih kurang di KM Chalet.

Peta ke KM CHALET


Hari Pertama....

Sampai di KM Chalet terus kami "Check-in" bilik. Ibu dapat bilik yang blok atas. Blok tu ada dalam 6 bilik untuk family. Dalamnya ada 2 katil sambung. Sempit dan tak sesuai untuk family yang ada baby. Macam Aliya pulak perlu ada buaian. Tambah sempitlah. Tapi faham Resort ni bajet rendah cuma Pemiliknya kena upgrade lah bilik untuk keselesaan pelanggan.

KM Chalet ni kawansannya luas juga lah. Dari bukit hingga ke pantai tu semua chalet chalet. Yang chalet dekat pantai tu nampak kemas lah. Kalau dapat room di situ mungkin selesa untuk family yang ada baby ni.

Kembali semula pada cerita kami sampai ke KM Chalet. Pukul 7 malam sampai dan check ini terus masuk bilik sebab barang barang kami banyak. Barang Aliya baby paling banyak. Satu persatu babah angkat bersama abang ke room lah. Opppssss lupa kami dalam perjalanan ke sini kami singgah di satu restoran untuk beli makanan untuk makan malam. Sebenarnnya perjalanan kami ke sini tu memakan masa sebab ambil jalan yang jauh. Ikut peta di atas lah. Tapi kalau ikut seremban/PD lagi dekat. Silap tak boleh buat apa apa. Nasib baik dalam perjalanan tadi Aliya cool jek. Tapi risau juga sebab 1st time Aliya travelling jauh ni. Lagi pulak sampai pun dah nak senja senja. Babah ibu risau. Abang relax saja sebab abag dah besar dah. form 1 gitu.

Bilik Contoh KM Chalet



Dalam bilik yang kecil tu babah ibu kemas kemas lah barang yang banyak tu. Sumbat sana sini. Masuk buaian...aaaaaaaa sempit jadinya. Dah siap semua tu ibu bagi Aliya makan. Bagi susu dan mandi. Ibu sama mandi pun sudah. Abang pun.Awal sama dengan Aliya.Dah selesai semua tu kami pun berehat sambil melayan Aliya sebelum ibu tidurkan Aliya. Tapi babah belum mandi lagi. Tadi dengan lampu bilik mandi yang malap dengan air sejuk pulak lemah rasa nak mandikan Aliya. Bilik mandi pun sempait Nasib baik lah ada di sediakan air panas di luar sana. Dapat lah mandikan Aliya dengan air suam tadi. Ibu membebel bebel tadi masuk tengok bilik.

Nak di jadikan cerita tetiba air pulak tak ada masa babah nak mandi tu. Alamak...naya lah babah. Nasib baik ibu abang dan Aliya dah mandi. Kalau tak lagi naya. Babah complaint pada Tuan punya KM lah. Dia pun pergi repair. At last ada air. Lampu bilik mandi pun babah minta dia tukar bagi yang terang. Lega lah kalau Aliya ***** malam malam nanti. Terang lah sikit...

Pukul 8 baru babah dapat mandi tau...dan Aliya sedang nyenyak tidur sambil menyusu dengan ibu

Okay malam pertama hari keluarga ni ada perjumpaan suakenal lah antara keluarga. Dah ada dalam list. Ibu tak ikut sebab menyusu kan Aliya. Lagi pun Aliya tidur. Babah dengan abang pun turunlah ke dewan. Ramai family yang datang. Meriah lah kat dewan dengan ombak yang memukul pantai booom booom boom. Rasanya ada lah jamuan ringan sekali malam tu. Makan ringan ringan je.

Di pendekkan cerita semua family kenalkan ahli keluarga satu persatu. Babah pun sama. Babah kenal kan ahli keluarga. Cum ayg tak dapat datang ibu dengan Aliya. Dalam pukul 10 malam babah dengan abang pun balik ke bilik. Tengok Aliya masih tidur lagi. Malam ni kena rehat banyak banyak sebab esok ada game hihihihihihi...



Menarik di KM Chalet








Hari ke-2


Hari ini hari yang ke-2 kami berada di KM Chalet. Semua bangun awal termasuk Aliya sekali. Hari ini ada sarapan pagi dah. Jadi kami sekeluarga bersiap siaplah untuk turun ke dewan makan untuk sarapan pagi. Lewat juga kami ke sana sebab kena siapkan Aliya terlebih dulu. Aliya kan baby lagi jadi tak boleh cepat cepat. Babah abang dah mandi. Kemudian Aliya. Akhir sekali ibu. Ibu mandi last seba nak siapkan Aliya dulu. Bila Aliya dah siap babah bawa Aliya kat luar tengok permandangan luar . Cantik nampak laut membiru je. Angin pun kuat. Aliya semua benda dia nak pegang :-)

Pukul 9:30 kot kami sekeluarga keluar bilik untuk sarapan. Babah ibu abang pakai baju hijau. Aliya seorang tak pakai baju hijau. Sarapan pagi makan mee kuih dan nasi lemak kalau tak silap (Lupa sebab dah lama juga peristiwa ni). Lepas makan kami sembang sembang dengan group family day. Aliya kejap kena dukung dengan kawan kawan ibu :-)

Suasana Sarapan Di Dewan Makan







Hari ni ada gamelah. Semua kena join kecuali Aliya. Ibu yang pregnant pun kena join games tapi game yang ringan saja. Banyak game lah. Start game pukul 10 pagi sampai petang. Tengah hari stop makan dan sambung semula. Last game is tarik tali. Abang masuk sebab badan abang besar :-). Sepatutnya abang masuk banyak game tapi entah macam mana nama abang tertinggal :-(....

Di antara Game @ Permainan di KM Chalet



















Catatan blog 19 Mei 2011

Selepas malam yang Aliya dah tidur tadi bersambung ke pagi 19 Mei ni tak ada yang luar biasa yang Aliya buat atau berlaku pada Aliya. Semua dah macam satu rutin bagi Aliya bila terjaga awal pagi tu sama ada nak susu atau tukar pampers bila dah selesai Aliya akan jadi cergas dan nak bermain main dengan semua benda. Tapi babah ibu tak boleh layan sangat Aliya bila awal awal pagi pukul 1 pagi 2 pagi 3 pagi tu Aliya nak main main. Kalau di layan pastinya babah ibu Aliya sendiri tak akan tidur hingga pukul 6 pagi. Semalam pun pukul 1 pagi Aliya terjaga cari cari ibu ia sebab nak susu. Bila ibu bangun sekejap Aliya menangis. Tapi bila ibu baring semula Aliya diamlah sebab dapat berpeluk dengan ibu ia. Bila dah puas menyusu mula lah Aliya golek sana sini. Kenalah buatkan benteng bantal bulatan supaya Aliya tak jatuh katil lagi. Lepas tu Aliya cari semula ibu nak susu. Banyak kali juga lah Aliya buat macam ni sebelum Aliya tertidur semula. Babah biarkan je lah . Tengok .............

Cuma yang masalahnya bila Aliya terjaga untuk menyusu dan perlu ditukar pampers nya...mmmmmmmmm Aliya punya cergas tu lain sangat. Tak terlayan. Iye lah kalau di layan sure babah ibu mengantuk pulak sebab tak cukup tidur. Faham fahamlah kalau hari kerja. Rasanya pagi tadi pun sama juga. Bila Aliya dah lama sangat jaganya babah ibu masukkan dalam buaian je. Tu lah ubat yang paling berguna untuk buatkan Aliya tidur. Kalau tak dibuai jangan haraplah Aliya nak tidur :-)........

Lewat jugalah babah ibu bangun untuk pergi kerja. Pukul 6:15 pagi. Tapi nasib baik pakaian kerja babah dah siap siap gosok malam tadi. Dan tambah lagi pakaian kotor Aliya tak banyak. Cuma pagi ni ibu yang teruk jadinya. Loya menjadi pulak. Teruk jugalah sampai ibu jadi tak larat. Lemah sebab muntah banyak. Lepas muntah banyak tu ibu baring semula. Babah pun risau. Takpelah pergi kerja lambat janji ibu sihat dulu. Sambil jaga Aliya yang tidur dalam buai tu babah picit picit kepala dah belakang ibu. Biar ibu rasa lega. Lama lepas tu lega jugalah ibu. Boleh lah bangun dan mandi dan solat. Nasib baik Aliya tak terjaga pukul 6 pagi kalau tak kelam kabut babah ibu.

Tadi babah ibu pergi kerja pukul 8 selepas ibu sihat semula. Dalam pukul 7:30 pagi Aliyatejaga dari tidur sebab babah angkat buaian ia. Terjaga terus Alya. Mmmm babah angkat lah bagi pada ibu. Alhamdulillah Aliy anampak sihat. Syukur pada tuhan. Lagi pun babah ibu dah siap semua baru Aliya bangun. Tadi sebab Aliya menyusu pukul 3 pagi bila Aliya bangun pukul 7:30 pagi ni babah ibu ingta nak bagi susu pulak. Babah buat 4oz tapi Aliya hanya minum 1 oz je. Kenyang lagi  agaknya Aliya ni.
Wannya kata tak apa lah. Nanti lepas mandi bagi semula susu yang lebih tadi tu.

Babah ibu keluAr nak pergi kerja. Wan bawa Aliya kat depan. Kat luar tu dapatlah Aliy atengok ibu babah pergi kerja. Tadi Aliya tengok je babah ibu pergi dengan kereta. Tinggallah Aliya dengan wan dan atuknya. Hari ni walaupun babah ibu pergi lewat hanya wan yang mandikan Aliya sebab  ibu banyak kerja di pejabat. Nak meeeting pagi ni pukul 9:30 pagi.

Babah ibu sampai tempat kerja ibu pukul 9 pagi. Sempatlah ibu pergi meeting. Babah puk terus pergi pejabat babah. Dalam perjalanan tu singgah bank. Keluarkan duit untuk beli susu pampers Aliya dan topup Touch&Go. Barang lain pun nak beli juga nanti di TESCO le....... :-)

Tadi babah balik kerja tepat pukul 5 petang. KL mendung. Sebelum sampai pejabat ibu hujan leba t btul. Jalan tak jem pun. Macam biasalah boleh lah sampai on time. Tadi sampai pejabat ibu pukul 5:45petang. Tunggu ibu kejap. Ibu sampai je terus balik sebab nak kejar masa pergi TESCO. Perjalan baik. Pergi Kaunter SmartTag topup Kad T&G.Sampai Tesco dalam pukul 7:00malam. Membeli belah lah sekejap babah ibu di TESCO tu...

Babah ibu beli pampers MamyPoko, Susu Ammum, roti roti,Pencuci muka ibu, Ubat gigi, Losyen Johnson&Johnson, Coklat, Kacang mmm banyak lagi :-). Semua RM187.00 . Barang barang sekarang mahal..........

Pukul 7:20malam balik rumah. Sampai rumah ibu kami duduk dalam kereta. Tak boleh masuk terus sebab balik senja senja ni. Dalam 5 minit tu baru ibu masuk rumah dulu. Ibu terus tengok Aliya. Aliya tak layan ibu pulak bila ibu panggil. Tak perasan kot ibu dah balik. Babah pulak bawa masuk barang barang yang beli tadi tu. Ibu pulak bersiap lah sebab nanti Aliya mesti nak menyusu. Ibu mandi terus. Masa babah kemas kemas barang dengar Aliya menangis kuat. Busu nya bagi pada babah. Terpaksalah babah dukung Aliya. Babah tak mandi terpaksalah dukung Aliya juga.Risau juga sebab balik dah senja dan mandi pun belum. Tak baik kata orang tua.

Babah bawa Aliya masuk bilik. Sementara tunggu ibu siap mandi babah layan Aliya. Bila ibu dah sip mandi terus ibu suskan Aliya. Apa lagi Aliya terus je peluk ibu ia. Bila ibu susukan Aliya dapatlah babah mandi dan solat. Lepas solat babah suruh ibu makan dan tany wan nya tentang Aliya menyusu last pukul berapa dan bangun tidur petang pukul berapa. Wan kata Aliya minum susu ok hari ni cuma tidur tak cukup sebab Aliy adari 4"30 petang sampai babah balik pukul 7:20 malam tadi Aliya tak tidur tidur.

Lpeas ibu siap makan tu babah ibu layan lah Aliya main main. Tapi tak lama sangat sebab tanda tanda Aliya mengantuk tu ketara sangat. Asyik garu kepala dan muka jer Aliya ni. Babah ibu masukkan Aliya dalam buaian. Kira kira hampir 15 minit untuk tidurkan Aliya ni. Dalam buaian pun lincah juga Aliya.Dan akhirnya Aliya tidur sampai lah sekarang pukul 10:23 malam Aliya lena. Ibu pun lena sebelah Aliya sebab ibu penat. Esok ibu kena buat check-up pergnant di KKIA ****

Babah sekarang sedang update blog lah :-). Esok posting sebab rumah no internet. Broadband tak ada lagi

Aliya ada gerak gerak dalam buaian tu. Ni pun tengah gerak tapi mata ia pejam jer .......

Takpelah janji Aliya tak terjaga awal sangat........

Sambun esok ye 20 Mei 2011 pagi pagi.........

Wednesday, May 18, 2011

Aliya menangis kuat bila nak menyusu awal pagi tadi

Aliya rasanya 2x terjaga nak menyusu pagi tadi. Tapi babah ok saja sebab babah tidur pukul 2 pagi. Saja berjaga sebab nak monitor Aliya tidur. Ibu tidur dah tapi kalau Aliya menangis ibu sedar cepat. Lagi pun babah kalau tidur lewat boleh lah gosok pakaian kerja sambil cuci cuci botol botol susu Aliya tu.

Aliya sejak sejak ni minum banyak susu Ammum tu. Cepat je susu Ammum tu nak habis. Tinggal suku tin lagi. Takpe esok babah beli 2 kotal susu Ammum untuk Aliya. Pagi tadi lepas minum susu Aliya tidur semula cuma risau sebab Aliya dah susah nak sedawa pulak. Lama buat tepuk kat belakang pun tak sedawa. Niarapkan pun Aliya tak mahu sendawa. Risau jugak. Tapi Aliya banyak buangkan anginnya. Rasanya Aliya ok kan  ....

Pagi tadi babah bangun pukul 545pagi. Tak kelam kabut sangat. Ibu pun bangun sama. Aliya pukul 6 pagi kot bangun. Ibu minta babah buat kan susu. Babah bualah. 4oz macam biasa. Habis juga lah Aliya minum tu. Lepas tu babah ibu bersiaplah nak pergi kerja. Gilir gilir layan Aliya dah dah terjaga tu. Bila dah nak pukul 7 pagi tu ibu bagi Aliya pada atuk nya sebab Aliya tak mahu dengan wan nya. Mungkin wan nya tengah masak Aliya tak mahu lah kot. Atuk denganbusu lah layan Aliya...

Senanglah ibu nak bersiap. Babah dah siap dah. Ibu pun solat last sekali. Lepas tu Aliya nak pulak pada wannya. Bila dah ok semua babah dengan ibu nak pergi kerja dah. Pukul 715 pagi bertolak dari rumah ke office. Wannya bawa Aliya kat luar supaya Aliya dapat tengok babah ibu pergi kerja. Aliya tengok je babah ibu pergi kerja. Aliya tak pandai nak melambai lagi. Nanti bila dah besar sikit Aliya pandai lah tu. Tapi petang babah ibu balik lah nanti .

Aliya tunggu ye............sayang Aliya muahhh

Babah ibu sampai rumah dalam pukul 7:15 pm. Ibu masuk rumah. Terus Aliya terjaga bila ibu masuk bilik. Masa tu Aliya tidur dalam buaian. Emmm tau je Aliya ni ye. Takpelah juga wan nya ada. Jadi bil aAliya jaga tu ibu tanya tanya lah wan nya pasal Aliya seharian kat rumah tu. Wan nya kata Aliya tak mahu tidur. Asyik nak main jer. Biasa lepas makan tu Aliya nak tidur. Tapi sejak sejak 2-3 hari ni tak mahu pulak. Penat lah wan nya melayan kerenah Aliya ni.

Pukul 2:30  last Aliya petang last Aliya minum susu lepas tu tak minum pun. Pukul 6:30 petang baru Aliy anak tidur tapi bila ibu babah balik pukul 7 pm tu Aliya dah jaga. Sampai ke malam Aliy atak mahu tidur tidur. Asyik nak main jer lah. Pegang sana pegang sini. Pegang buaian pegang remote pegang katil. Macam macam lah Aliya buat. Golek sana golek sini. Babah ibu dah tak terlayan lagi. Bagi susu juga lepas ibu dah siap mandi solat tu tapi tak habis sangat. Ada juga bagi air suam pada Aliya . Ok Aliya minum banyak. Rasanya Aliya kenyang sebab makan lewat hari ni.

Dalam pukul 10 malam ke 11 malam ke akhirnya babah ibu berjaya tidurkan Aliya juga. Dalam buaian juga. Pasang aircond dengan kipas sebab rasa macam panas pulak bilik. Tapi kat luar hujan renyai....... . Lena Aliya. Aliya ni sebenarnya mengantuk tapi pandai pulak Aliya menahan mengantuk. Ibu pulak perut tak selesa. Sakit sakit sejak minggu lepas. Batuk tak sembuh sembuh lagi. Risau babah tengok ibu ni. Kerja banyak kata ibu. Asyik meeting je. Semua ibu kena prepare :-(

Berbalik pada Aliya yang tidur tadi, Aliya terjaga dalam pukul 1 pagi tapi mata pejam pejam je. Babah ibu biarkan je. Aliya macam mengantuk sangat. Tisur semula. Selepas tu Aliya terjaga lagi dalam pukul 2:30 pagi. Ibu minta babah buatkan susu. Ok buatlah macam biasa 4oz tapi Aliya tak minum banyak. Ibu pun salinkan pampers. Berat pampers Aliya. Dah tukar pampers terus Aliya cergas. Mula mula layan juga tapi lama lama biarkan je Aliya main sorang sorang. Golek sana sini.Hampir pukul 5 Aliya masih tak tidur tidur lagi. Pening babah ibu.....

At last babah kata pada ibu masuk dalam buai lah je. Tengok nak tidur ke tak. Tidur Aliya akhirnya. Penat kot. Bagi sikit air suam tapi air suam tu sejuk kena aircond. Lepas ni kena hati hati tak boleh bagi air suam yg lama kena aircond. Sejuk air tu dah..


Tidur lah Aliya sampai pukul 7:15pagi.

Kita sambung lagi selepas ni............... :-)

17 Mei 2011 Babah Ibu Tak kerja...Cuti

Cerita tentang Aliya untuk hari ni awal pagi babah tak berapa ingat sangat pulak dah. Tapi Aliya macam biasa tidur malam tu akan terjaga sendiri pada awal pagi untuk menyusu dengan ibu lah. Biasa nya pada pukul 1 pagi ke 2 pagi ke atau pukul 3 pagi Aliya jaga. Bila jaga kena bagi susu. Sudah bagi susu ibu tukarkan pampers dan Aliya tidur semula. Tapi bila nak tidur pulak kena masuk dalam buai baru senang Aliya tidur

Kalau tak silap Aliya bangun dekat dekat pukul 7 pagi. Babah ibu bangun awal dalam 630pagi. Lepas tu Aliya terjaga dan bagi susu lagi. Hari ni hari cuti jadi tak de lah nak kelam kabut macam hari kerja tu. Tenang je. Bila Aliya bangun ni kena lah layan Aliya. Bawa berdukung dan tengok tv. Macam tu lah bila cuti. Seperti hari Sabtu dan Ahad :-)

Babah biasa cuci baju cuti cuti ni. Hari ni lepas sarapan babah plan nak vacuum karpet dan cuci toilet. Bil ababah sibuk sibuk ni Aliya dengan ibu lah. Wan dan atuknya pergi pasar ****** untuk beli bahan bahan untuk masak sebab family ibu nak datang makan tengah hari. Aliya lepas mandi macam biasa kena tidur tapi kali ni susah pulak nak tidur. Tak mengapalah dapat babah vacuum karpet kot hari ni. Sudah babah siap cuci baju babah vacuum karpet. Siap karpet ibu tidurkan Aliya sampai tengah hari. Babah pulak sambung cuci toilet. Wan dan atuk Aliya balik. Lama juga babah cuci toilet. Sampai tengah hari. 


Aliya tengah hari tidur dalam buaian tu terjaga. Ibu bagi makan lah macam biasa. Dah time makan Aliya bila masuk tengah hari. Tengah Aliya makan family ibu pun sampai. Suadara mara ibu ramai datang. Aliya macam terkejut tak jadi makan. Makan sikit je. Bila dah ramai tu Aliya tak selesa lah. Asyik menangis. Tak mahu orang lain pegang ia. Asyik nak pada ibu je. Bila babah siap cuci toilet terus lah mandi. Dah bersiap tu keluarlah bilik sebab dengar Aliya menangis. Suasana memang lah bising sikit sebab ramai orang. Aliya takut kot. Tak biasa. 

Bila ibu bagi Aliya pada babah Aliy apun tak mahu kat babah pun. Nak ibu juga. Semua orang Aiya tak mahu. Atuk wan nya pun Aluya talk mahu di pegang. Biasa boleh je. Tak apalah. Tapi ibu lah yang penat sebab asyik layan Aliya. Kejap dukung kejap duduk lepas tu dukung semula. Bagi susu pun tak mahu. Aliya asyik menangis. Bawak masuk bilik lah. Layan Aliya ni. Lama lama baru Aliya nak dengan babah ni. 

Semua makan tengah harilah di rumah ibu. Adalah 6 buah kereta datang. Kira ramailah. Budak budak pun ramai. Anak buah ibu lah tu. Aliya pulak suka tengok budak budak main. Asyik ketawa je Aliya. Penat jugalah dukung Aliya. Sebab apa...sebab Aliya sekarang ni kalau dukung pun bukan nya duduk diam. Kekadang tu ada juga saudara ibu yang pegang tapi tak lama sangat sebab Aliya akan menangis akhirnya. Kalau nak lama sikit kena bagi Aliya ni pegang sesuatu.

Bila dah siap makan tengah hari saudara mara family ibu pun balik lah. Suasana macam biasalah. Tenang. Aliya pun tenang tapi Aliya tak mahu tidur langsung. Susah nak tidurkan Aliya kali ni. Aliya pun ayik minum air suam saja. Kiranya sampai pukul 6 petang Aliya masih tak tidur. Pukul 5 petang ibu bagi Aliya makan dan 530petang babah ibu mandikan Aliya . Harap harap pukul 6 ke 7 malam ke Aliya akan tidurlah nanti. Lagi pun kasihan tengok Aliya ni. Aliya mengantuk tapi macam di tahan tahan. Asyik nak berdukung dan bermain je hari ni. 


Akhirnya dalam pukul 7 malam tu Aliya pun terlena juga. Barulah babah ibu dapat relax sikit. Sebab Aliya dah tidur. Babah pun cuci botol susu dan bekas makanan. Ibu pun barulah dapat baring dengan Aliya. Petang tadi pun babah sampai tertidur sendiri masa jaga Aliya :-). Ingat ibu ada sama tapi rupanya ibu di luar tenga borak denga saudara2 ibu tu sebelum mereka semua balik.

Aliya lena sampai ke malam lah. Aircond pasang sebab ibu rasa panas walaupun di luar hari hujan. Babah pulak siap pasangkan kipas lagi sebab tak rasa aircond tu :-). Dalam pukul 10 Aliya terjaga. Bagilah Aliya minum susu.Lepas tu Aliya tidur semula. Dalam pukul 1 pagi Aliya jaga semula . Ibu bagi susu dan tukarkan pampers. 


Yang terkejut dan lucu sangat Aliya sebut "MEOW". Babah tak ingat pukul berapa?malam ke pagi?kalau malam tu pukul 10 malam atau pagi yang pukul 1 pagi Aliya bangun tu.Bunyi kucing. Ketawa babah ibu. Jelas bunyinya. Aliya pun ketawa :-).  Lepas siap sedawakan Aliya Babah ibu Aliya pun tidur semula. Sampailah pagi.

Inilah antara hari yang paling memenatkan bagi babah ibu sebab Aliya tak mahu tidur dan asyik menangis :-)...

Aliya please jangan buat macam ni lagi yer.....


*****Semalamkan bila ibu pegang baby lain dan Aliya nampak je ibu ia pegang baby terus Aliya MENANGIS.....Aliya tahu tu ibu ia dan ibu hanya untuk Aliya saja........ :-)*****


Monday, May 16, 2011

Catatan blog 15 Mei 2011

Aliya tidur dalam buaian malam tapi awal pagi dalam pukul 2-3 pagi Aliya tetiba menangis kaut juga lah. Babah dengan ibu yang tengah tidur ni terkejut lah. Ingat Aliya jatuh katil lagi. Taruma sangat sejak Aliya jatuh katil hari tu. Ooooo rupa rupanya Aliy atidur dalam buaian. Cuma terlupa yang Aliya dalam buaian. Tapi risau juga takut dalam buaian pun boleh jatuh kan. Tapi buat masa sekarang ni Aliya belum kuat lagi sangat.


Okay bila dengar Aliya menangis tu ibu babah bangun tengokk Aliya. Memang menangis tapi kejap saja. Mata pun dah buka. Aliya takut atau mengigau kot ni. Babah angkat Aliya dan peluk. Cium cium Aliya. Lepas tu babah bagi Aliy apada ibu pulak. Ibu peluk Aliya dan bawk baring. Ibu bagi Aliya menyusu. Ibu masih tak berapa sihat. Masih selsema dan batuk batuk. Ibu takut sangat berjangkit pada Aliya nanti. Okay Aliya bila dapat peluk ibu tu Aliya jadi ok lah. Tenang je. Tapi ibu babah risau juga. Akhirnya Aliya tidur semula atau babah bagi susu Ammum dulu baru Aliya tidur semula babah tak ingat..... :-)


Pagi tu lepas bangun tidur mandikan Aliya awal sebab Aliya pun macam nak tidur semula. Wan dengan atuknya nak keluar pergi KJ. Kursus HAJI. Lepas mandi ibu bagi susu pada Aliya. Lepas tu Aliya tidur semual. Tidur dalam buaian. Tak lama tidur sebab Aliya terjaga semula. Bising sebab babah buka grill kot. Babah kat kalau masa cuti ni busy je. Cuci baju lah. Babah kena buat semua sebab ibu dah penat melayan Aliya. Ibu pun kena jaga baby sama. Jadi babah tak kisah. Janji babah nak ibu Aliya dan baby ok. Sebelum terlupa malam tu ababg Aliya ada call babah. Internet problem...

Bila Aliya terjaga susah pulak nak tidur semula. Sampai tengah hari tak mahu juga tidur. Pukul 12 tengah hari ibu bagi Aliya makan Cerelac tapi Aliya makan tak habislah. Tak tau kenapa. Tapi tengok Aliya macam sihat. Risau juga babah ibu. Tapi Aliy aminum pulak banyak. Lepas makan Aliya masih tak mahu tidur juga. Bawa dalam bilik ibu pun Aliy atak mahu tidur. Angakt buaian masuk bilik pun Aliya kalau masuk dalam buaian tu Aliya menangis. Buka aircond pun Aliya macam tak selesa. Ibu tengok Aliya tak pulak *****. Ok je pampers. Pening babah inu dengan sikap Aliya hari ni. Tak macam Aliy ayang biasa biasa tu.


Ibu kira Aliya hanya tidur dalam 2 jam lebih je :-). Kiranya dari tengah hari tu babah ibu melayan Aliy a yang tak mahu tidur. Tapi babah sempatlah masak tengah hari tu. Pukul 1 tengah hari baru siap masak. Babah makan dul lepas tu ibu pulak. Masak ayam goren merah dengan peria goreng udang. Pukul 3 petang ibu cuba bagi Aliya makan juga tapi Aliy amasih makan sikit je. Check kembung Aliya tak kembung perut. Tapi Sepanjang lepas jaga dari tidur Aliy aasyik menangis je. Risau risau risau risau babah ibu...

Pukul 4 petang babah dengan ibu plan nak bawa Aliya keluar lah. Pergi jalan kat luar. Pergi rumah umi Aliya kat kawasan yang sama je. Dalam 10 minit samapi kalau guna kereta. Mana tau Aliya nak tengok dan rasa susana luar pulak. Ibu call umi. Umi kata ada kat rumah. Sambil tu kami sebenarnya melata suami umi yang tak berapa sihat juga. Dalam 1 minggu ni sakit kat muka.


Okay dah sampai rumah umi tu Aliya macam happy sangat. Banyak permainan yang Aliya boleh main. Lagi pun umi ramai anak. Jadi anak umi yang perempuan ni lah yang melayan Aliya bermain. Aliya happy sangat . Asyik ketawa ketawa je. Ibu Aliya sihat kan. Tengok tu... Aliya ceria je. Puas Aliya main kat rumah Umi

Okay sebenarnay pukul 530 petang umi ken akeluar 1 family sebab nak hantar anak ke asrama. Babah ibu pun balik rumahlah. Sampai rumah rupanya wan dengan atuk dan busu Aliya pun dah balik. Jeng jeng jeng....nanti semua panik bila Aliya menangis kuat

Bila sampai ruma ibu plan nak bagi Aliya makan sebab dah 530 petang dah ni. Masa tu Aliya dah staret menangis. Tapi tak kuat lagi. Ibu siapkan makanan, wan jaga Aliya. Ehh babah yang buatkan makanan ibu dengan wan jaga Aliya. Ibu tengah bercerita pada wan yang Aliya sepanjang hari ni lain perangainya. Aliya kurang makan dan asyik menangis. Bila makanan dah babah siapkan. Ibu bagilah makan Aliya tapi aliya makan sikit je dan Aliya menangis terlalu kuat. Semua risau. Babah ibu wan atuk busunya semua risau.


Masa Aliya menangis tu babah tengah cuci botol susu Aliya sebab 2 botol dah guna. Ingat nak standby air suam untuk Aliya. Bila Aliya menangis kuat wannya kata mandikan Aliya dulu sebab hari pun dah petang. Atuk nya pulak takut Aliya kena ganggu sebab baru balikdari rumah umi tu. Tapi ibu kata tak kot sebab dah biasa pergi sana dan balik pun awal.

Akhirnya wan mandikan Aliya. Aliya stop juga lah menangis tu. Tapi kekadang tu menangis tapi kejap kejap jel lah. Bila dah siap pakai baju selaur tidur Aliya stop menangis kuat semula. Atuk dah nak jampi dah. Jampi kunyit. Tapi babah mintak ibu bagi susu badan dulu. Mana tau Aliya haus. Ibu pun bagi susu badan dan akhirnya Aliya diam sampai ke malam. Siap tidur dengan ibu. Sedih babah dengan ibu bila tengok Aliya menangis kuat. Risau takut kesan dari jatuh katil tempoh hari.

Bila Aliya diam dan tidur lega babah ibu. Rasa bersyukur sangat sebaba Aliya menangis sebab haus sangat. Jadi Aliya lena tidurnya sampai pagi. Malam tadi babah tidur lewat sebab saja nak tengok keadaan Aliya. Emmmm elok je Aliya tidur dengan ibu nya. Alhamdulillah...semua kembali ok untuk keluarga kami...

Ulang semula ibu kira Aliya sepanjang 1 hari ahad tidur tak sampai 3 jam....

Bersambung............









Sunday, May 15, 2011

Catatan blog 14 Mei 2011


Aliya tidurnya elok saja dari malam hingga ke pagi. Walaupun malam tu Aliya tidur dengan ibu atas katil dengan babah letakkan 2 kerusi untuk menggelakkan Aliya dari jatuh katil tapi akhirnya Aliya kena masuk buaian sebab susah nak tidurkan semula lepas minum susu. Masuk buai susah juga nak tidurkan Aliya ni. Tapi usaha usaha Aliya tertidur juga akhirnya.Pagi ni Aliya bangun pada pukul 6. Aliya tidur dalam buaian agaknya sebab tu Aliya lena tidurnya. Elok juga Aliya tidur dalam buai. Kalau Atas katil takut jatuh lagi.

Babah ibu pun dah bangun pukul 6 tu. Aliya pun ikut sekali. Tengok dalam buaian dah bulat mata Aliya. Comel je Aliya ni :-). Babah angak Aliya dan dukung dukung lah bawak kat luar bilik. Suka lah Aliya. Lepas tu ibu dukung pulak Aliya sebab babah nak mandi dan solat. Sebelum tu ibu minta babah buatkan susu Ammum. Babah buatkan 4oz macam bias. Bagi ibu untuk bagi pada Aliya. Babah nampak Aliya minum laju je. Dahaga sangatlah tu.

Pukul 730pagi mandikan Aliya sebab Aliya nampak mengantuk lagi. Babah siapkan besen dan air suam untuk Aliya. Ibu siapkan pakaian Aliya. Wan Aliya keluar pergi pasar. Lepas mandi ibu babah tidurkan Aliya semula. Aliya tidurlah dalam buaian kat luar. Buaian Aliya hanya 1 saja tapi kena angkat keluar masuk lah. Kejap dalam bilik kejap luar bilik. Angak angkat selalu buaian Aliya tu.

Sementara Aliya tidur ibu pun tidur sama. Ibu makin tak sihat. Demam selsema batuk. Pakej lengkap ibu dapat. Teruk juga tapi ibu terpaksa layan Aliya sebab babah seorang tak mampu lagi. Babah tak tidur. Babah banyak kerja nak buat. Biasanya cuci pakaian. Pakaian babah ibu termasuk pakaian Aliya. Tapi hari ni hujan pagi pukul 10 dah hujan. Babah hampir semua dah siap tapi tak boleh jemur. Sambil sambil tu tengok Aliya dan ibu. Pukul 12 baru jemur. Tapi dalam pada tu babah ada buat Aliya terjaga dari tidur ia. Kan Aliya lepas mandi mesti tidur.Pukul 8 pagi ibu dah siapkan Aliya dan tidur kan Aliya dalam buaian.Rasanya dalam pukul 9 babah buka pintu grill. Kan grill berbunyi masa tarik tu. Aliya terjaga. Terjaga terus sampai pukul 10pagi. Tapi dalam pukul 10 lebih Aliya akhirnya tidur semula. Tunggu Aliya tidur sampai pukul 12 tengah hari

Pukul 12 tengah hari baru babah dapat jemur pakaian. Hujan pun dah reda. Matahari pun dah bercahaya semula.Bila babah dah siap baru Aliya bangun tidur semula.  Wan bagitau Aliya dah jaga tu pada babah. Babah bagitau ibu. Ibu slow slow sebab ibu tak sihat. Ibu siapkan makanan Aliya. Dah siap bagi Aliya makan.

Sudah Aliya makan ni kena sendawakan Aliya. Lepas tu kena bawak dukung dukung lah. Dah puas baru tidurkan Aliya semula. Hari ni babah penat. Ibu tak sihat. Aliy apulak mengantuk lagi jadi kami bertiga tertidur. Bbah ibu makan lewat. Ibu pun tak selera sangat nak makan nasi. Ibu tak sihat kan. Babah pukul 330ptg baru makan tengah hari. Ibu awal sikit pada abang. Aliya masih tidur lagi. Cuaca ok.Terang dan panas. Kering lah pakaian yang babah jemur tadi agaknya.Aliya tidur buaian petang petang ni. Tapi tengok keadaan dan mood Aliya. Kekadang tu suka buai kekadang tu suka tidur berpeluk dengan ibu.

Wan atuk dan busu Aliya keluar petang ni. Ada hal lain. Tinggal kami bertiga babah ibu Aliya. Petang ni babah sibuk dengan Aliya sebab asyik dukungkan Aliya. Aliya pulak nampak je babah mesti hulur 2 tangan dan angkat punggung. Tu signal nak berdukung dengan babah. Sambil senyum pulak tu. Babah cian lah kat ia ni (Aliya). Petang ni tahap sukar nak tidurkan Aliya. Mencabar sungguh petang ni untuk tidurkan Aliya. Aliya kalau dapat tidur pun tidur kejap kejap gitu gitu saja. Babah ibu yang penat :-)

Tapi petang ni Aliya makan dan mandi awal. Sebelum pukul 6 petang. Ini disebabkan Aliya mengantuk jadi semua kena buat awal. Lepas semua tu Aliya makin susah nak ditidurkan. Entah kenapa pulak Aliya jadi macam ni. Suka berdukung saja hari ni :-). Semasa ibu siapkan Aliya pas mandi tu babah bulak ambil pakaian di ampaian. Hari pun macam nak hujan. Mendung petang ni. Lepas tu babah bantu ibu untuk tidurkan Aliya. Sampai pukul 7 malam pun wan atuknya balik Aliya masih tak tidur lagi sejak petang. Buatkan susu pun Aliya tak mahu minum lagi.

Hampir jam 8 malam baru Aliya boleh tidur. Sekarang 1151 Aliya masih lena. Baru sat je tadi Aliya merengek rengek tapi tidur semula. Aliya tidur dalam buaian. Ibu nampaknya sihat lah sedikit. Ibu hari ni mengantuk sangat sebab makan ubat batuk tu... :-). Risau babah lah..


Kita sambung cerita esok pagi yer tentang Aliya